Sopiiko tuomi pihalle
Tuomi on komeasti kukkiva puu, mutta sopiiko se pihalle vai onko se parempi unohtaa pihapuuna? Sitä moni miettii, kun tekee pihasuunnitelmaa tai valitsee pihalleen puita. Tuomen aikaiseen kukintaan liittyy usein muistoja lapsuudesta tai sen kukkien hurmaava tuoksu ihastuttaa. Mutta sopiiko se pihapuuksi?
Tuomen komeat kukat
Tuomi kukkii yleensä toukokuun alussa vahvasti tuoksuvin kukin. Vanhempana se ihan peittyy kukkien paljoudesta. Ja silloin tuoksu on huumaavan voimakas.
Tuomi vihertää ensimmäisenä
Tuomen yksi sen hyvistä ominaisuuksista on se, että se tekee lehtien alut ja nuput hyvin aikaisin keväällä. Ensimmäisten joukossa jo huhti-toukokuun vaihteessa, täällä Etelä-Suomessa. Siitä sen tunnistaakin maisemassa.
Tuomenkehrääjäkoit ja aavemaiset tuomet
Tuomenkehrääjäkoin toukat ovat yksi syy, miksi monet kuitenkin arastelevat laittaa tavallista tuomea pihalleen. Toukkia voi ilmestyä metsän- tai pellonreunalla sijaitsevaan tuomeen syömään sen lehtiä. Tuomenkehrääjäkoin toukat eivät haittaa tuomea, vaikka kaikki lehdet tulisi syödyksi, koska tuomi kasvattaa uudet lehdet. Se on enemmänkin esteettinen haitta joillekin. Ja osalle ihmisistä se on mielenkiintoinen luonnon ilmiö, jota on jännä seurata. Ja todennäköisesti toukista on myös ruokaa linnuille. Se on siis osa luonnon monimuotoisuutta.
Tuomenkehrääjäkoin syömät tuomet näkyvät hyvin maisemassa harmaina aavepuina hetken aikaa. Ne vihertyvät takaisin yllättävän nopeasti. Tuomenkehrääjäkoin toukat eivät yleensä ole muissa tuomissa kuin tässä tavallisessa tuomessa.
Syksyllä tuomen syysväritys voi olla mustanpunertava tai kellertävä. Siihen tulee mustia marjoja, joita ei kannata syödä. Marjan sisällä oleva siemen on lievästi myrkyllinen eli ”Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita” -Myrkytystietokeskus.
Tuomi ja sen kasvupaikkavaatimukset
Tuomi (Prunus padus) on yleensä 5-10 metriä korkea eli pienikokoinen puu, tosin se kasvaa leveäksi. Sen menestyy koko Suomessa eli ihan pohjoisessakin.
Aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla tuoreessa ja ravinteikkaassa maassa tuomi viihtyy parhaiten. Se kestää yllättävän kuivahkoa paikkaa sekä myös märkää maata.
On myös muita tuomen sukulaisia kuten komea rusotuomi `Schubert`.