Pienet rungolliset havupuut on pop
Rungolliset havupuut ovat tulleet yhä suositummiksi vuosi vuodelta. Eikä ihme, sillä pienikokoisina ne sopivat ihan pieneenkin pihaan, terassille ja parvekkeelle. Ja niillä saa myös kivasti ilmettä kasviryhmiin.
Rungolliset tuijat pallolla:
Taimistolla on kasvatettu tuijista rungollisia pikkupuita, jolloin niiden runko on paljas ja vain latvassa on vihreää. Nämä ovat yleensä kartiotuijaa (Thuja occidentalis `Brabant`) tai timanttituijaa (Thuja occidentalis `Smaragd`). Niitä on myynnissä eri korkuisilla rungoilla ja palloilla, joissakin on useampikin pallo.
Ryhmässä kahden rungollisen tuijan lisäksi on yksi pallotuija. Ja katteena männynkäpyjä.
Rungolliset vuorimännyt
Vuorimännystä (Pinus mugo) saa kauniin itämaisentyylisen leikkaamalla. Näitä bonsaiksi leikattuja mäntyjä on onneksi saatavana myymälästä, mutta periaatteessa tällaisen voisi kasvattaa itsekin. Tosin siihen menee monta vuotta 😉
Muut rungolliset havupuut
Moni ei miellä lehtikuusta havupuuksi, sillä sen neulaset tippuvat syksyllä ja keväällä siihen kasvaa uudet. Niillä on muuten usein upean keltainen syysväritys. Näin rungollisena ne pysyvät pienenä.
Tällä rungollinen lehtikuusella on pallomainen latvus, tai usein sitä niin kuvataan. Joka tapauksessa se on hidaskasvuinen. Sen runko on niin ohut, että se on täytynyt tukea tukikepillä. Tämä saattaa olla euroopanlehtikuusen (Larix decidua) lajike.
Riippuvaoksaisia lehtikuusia eli riippalehtikuusia on vihreinä ja sinertävinä. Osa on euroopanlehtikuusen (Larix decidua) lajikkeita ja osa japaninlehtikuusen (Larix kaempferi) lajikkeita.
Rungollisten lehtikuusien talvenkestävyys kannattaa tarkistaa. Ne ovat vielä niin uusia meillä Suomessa, ettei kokemusta ole kertynyt jolloin niiden talvenkestävyys on arvoitus.
Näiden rungollisten havupuiden hoitoon ja vuosittaiseen leikkaukseen on syytä perehtyä!