Mobiiliteknologia: AI puhelimissa
Tekoälyä on kaikkialla – kaikkein lähimpänä älypuhelimessasi. Se on osa kaikkea sovellustoimintaa tänä päivänä esimerkiksi pelaa ja voita -kasinot ovat yksi esimerkki tästä. Tässä on katsaus siihen, mitä tekoäly on ja miten se muokkaa älypuhelimesi suunnittelua ja toimintaa.
Mitä tekoäly on?
Tekoäly on sellaisten koneiden ja tietokoneohjelmien tutkimista ja kehittämistä, jotka simuloivat ihmisen älykkyyttä ja selviytyvät annetuista tehtävistä omine voimineen. Tietojenkäsittelytieteen osa-alueena sen historia ulottuu ainakin kuuden vuosikymmenen taakse historiassa.
Tekoäly on olennainen osa monia nykyisin käyttämiämme teknisiä mukavuuksia, kuten kasvontunnistusohjelmia ja hakukoneiden ennakoivaa hakua. Jopa Spotifyn musiikkisuositukset ovat yksinkertaisinta tekoälyä.
Mitä on koneoppiminen?
Monet innovaatiot, joihin luotamme nykyään, toimivat tekoälyn erään haaran, koneoppimisen (ML), avulla. ML on tekoälyn muoto, jossa ohjelmoidaan koneita ja ohjelmistoja tekemään tietoon perustuvia päätöksiä siitä, miten ja milloin tehtävät suoritetaan ennakkoon saadusta materiaalista.
ML ei pelkästään opeta tietokonetta suorittamaan tehtävää. Sen sijaan siinä opetetaan tietokoneita “ajattelemaan” ja toimimaan (jossain määrin) itsenäisesti algoritmien avulla nopeasti. Ne optimoivat tehtävien suorittamisen data-analyysin eikä pelkästään ihmisen asettaman tiedon perusteella.
ML:n algoritmien käyttö on auttanut nostamaan tekoälyn teknologioiden eturintamaan. Se vaikuttaa joillakin kuluttajateknologian suurimmista aloista, kuten sosiaalisessa mediassa, verkkokaupassa ja älypuhelimissa. Esimerkiksi ChatGPT on tällainen tekoäly.
Miten älypuhelimet käyttävät tekoälyä?
Toisin kuin ensimmäiset matkapuhelimet, joilla pystyi vain soittamaan puheluita, tallentamaan yhteystietoja ja ottamaan matalaresoluutioisia valokuvia, älypuhelin on taskukokoinen tietokone, jossa on täysimittainen käyttöjärjestelmä, QWERTY-näppäimistö, verkkopääsy, sovelluksia, viestinvälitys ja paljon muuta hienoja omianaisuuksia. Älypuhelimissa on monia ominaisuuksia, joita tavallisessa tietokoneessa on, ja niillä voi soittaa puheluita. Tekoäly on suurelta osin tämän kehityksen takana kokonaan.
Aloja, joilla tekoäly on vaikuttanut mobiiliteknologiaan, on liian monta lueteltavaksi; tässä keskitymme ääniavustajatoimintoihin, valokuvaukseen ja kasvojentunnistukseen.
Puheavustajat
Puheavustajat, kuten Google Assistant, Siri ja Samsung Bixby, käyttävät erilaisia tietoja ymmärtääkseen käyttäjien äänikomentoja ja suorittaakseen erilaisia tehtäviä.
- Älypuhelimen Alexan avulla voit ohjata älykotilaitteita etänä ja kehittää rutiineja niiden automatisoimiseksi. Alexan käyttöliittymä mukautuu äänesi ja sanavarastosi mukaan sitä käyttäessäsi.
- Bixby, joka on käytössä joissakin Samsungin laitteissa, käyttää Bixby Visionia auttaakseen sinua oppimaan lisää esineistä ja maamerkinnöistä ympärilläsi. Bixby Vision -käyttäjä voi osoittaa puhelimellaan maamerkkiä tai tuotetta ja saada siitä heti lisätietoja, kun puhelin sen tunnistaa.
- Cortana on Microsoftin digitaalinen avustaja, mutta yhtiö on enimmäkseen luopunut sen tuesta, muun muassa poistanut sen sovellukset sekä App Storesta että Google Playsta ja vähentänyt sen läsnäoloa Windows 11:ssä, sillä se on panostanut muihin AI-tuotteisiin.
- Google Assistant suorittaa tehtäviä ja personoi vastauksiaan aiempien komentojen ja muiden tietojen, kuten aiempien Google-hakujen, perusteella. Google Assistant hyödyntää tekoälyyn perustuvaa Google Duplex -teknologiaa, jonka avulla Google Assistant voi tehdä varauksia ja tapaamisia ääniemulaation avulla. Valittujen ravintolakumppaneiden kanssa työskennellessään se voi täyttää henkilö- ja maksutietosi automaattisesti.
- Siri on Applen virtuaalinen avustaja, ja se on sisäänrakennettu kaikkeen, mitä yhtiö valmistaa. Siri löytyy iPhonesta, iPadista, Macista, Apple TV:stä ja jopa HomePod-älykaiuttimesta. Voit käyttää Siriä äänihakuihin, kappaleiden tunnistamiseen ja laitteiden ohjaamiseen.
Valokuvaus ja videokuvaus
Tekoälyn avulla älypuhelinten käyttäjät voivat ottaa parempia selfieitä, muotokuvia, videoita ja valokuvia heikossa valaistuksessa kuin koskaan aiemmin. Se vastaa myös kyvystä lisätä erikoistehosteita.
Yksi esimerkki on Google Pixelin Super Res Zoom. Se käyttää objektiivin sijaan algoritmia kohteen zoomaamiseen. Tekoälyalgoritmi tuottaa yksityiskohtaisia “lähikuvia” ilman, että käyttäjän tarvitsee rajata niitä
Kasvontunnistus
Kasvontunnistusohjelmistojen, kuten iPhonen Face ID:n, avulla käyttäjät voivat avata puhelimensa lukituksen kasvojensa avulla. Tekoäly- ja ML-algoritmien avulla älypuhelimen kamera tunnistaa käyttäjän ja myöntää pääsyn. Tämä kätevä ominaisuus on yhä yleisempi lähestymistapa tietoturvaan kaikkien alustojen älypuhelimissa ja niissä toimivissa sovelluksissa.
Miten tekoäly toimii puhelimessa?
Kun teet digitaalisten avustajien kanssa pyynnön, käsky lähetetään palvelimille, jotka toteuttavat sen. Tämä on yksinkertaistus, mutta yleisesti ottaen se toimii näin.
Puhelimesi kameran tekoäly on tulosta tuhansien muiden kuvien “opiskelusta”, jonka tuloksena se on koulutettu väritasapainoon, kohteiden tunnistamiseen ja muihin tekijöihin ottamiesi valokuvien optimoimiseksi. Näin se ollen se osaa ”tulkita” kuvattavasta kohteesta erilaisia haluttuja tärkeitä kohtia.