Miten onnistui siirtonurmikko vanhan nurmikon päälle
Neljä vuotta sitten tehtiin pieni alue siirtonurmikkoa vanhan kukkivan nurmikon päälle. Osa epäili, että siirtonurmikko ei tule onnistumaan, vaan vanha nurmiko pitäisi poistaa sen alta. Siitä huolimatta päätettiin tehdä se ihan mielenkiinnosta ja testimielessä. Nyt voi jo siis kertoa tuloksista.
Näin tehtiin siirtonurmikko vanhan nurmikon päälle
Vanhan nurmikon päälle levitettiin kerros multaa. Sitä olisi pitänyt olla paksumpi kerros, mutta tässä meidän tapauksessa se olisi silloin nostanut siirtonurmikon pintaa liian ylös muusta nurmikosta. Multa tasoitettiin ja kasteltiin illalla.
Seuraavana päivänä siirtonurmikkorullat levitettiin heti, kun ne saapuivat. Nurmikkolevyt tuli tosi tiiviisti toisiinsa kiinni, kuten saimme ohjeina. Lopuksi kasteltiin runsaalla vesimäärällä ja kastelua tehtiin jatkossakin.
Siirtonurmikko korkeammalla
Koska siirtonurmikkoalue oli pieni, huomasi heti, että se on korkeammalla muusta nurmikosta. Näin kun se oli koholla, niin se kuivui muuta nurmikkoa nopeammin ja sitä sen takiakin sai kastella usein.
Reunaa ei ehditty viimeistellä heti, ja ei mennyt montaa päivää, niin siirtonurmikon alle jääneet suikeroalpit kasvoivat reunan alta näkyviin. Tästä arvasin, että niiden kanssa voi tulla ongelmia.
Rikkaruohojen kitkemistä siirtonurmikosta
Siirtonurmikkolevyjen saumoista kasvoi sieltä täällä suikeroalpit näkyviin. Ja tietysti alueen reunoista. Ne oli helppo kitkeä, kun sen teki kerran viikossa. Vain pari voikukkaa tuli myös levyjen saumoista näkyviin. Siirtonurmikon alle jäänyt nurmikko oli siis kukkanurmikkoa eli kukkivaa nurmikkoa.
Jos vanhan nurmikon päälle olisi laitettu paksumpi kerros multaa, voikukat eivät olisi tulleet läpi. Suikeroalpi on niin sitkeä sissi, että en suosittele sen jättämistä siirtonurmikon alle, jos nurmikkoalue on iso. Sitä nimittäin piti kitkeä viikoittain ja näin pienellä nurmikolla sen teki muutamassa minuutissa… mutta jo 10 neliön nurmikolla työ voisi olla tuskallista. Ja jos sitä ei kitke, niin siirtonurmikosta tulee kukkanurmikko. Kaunis sekin.
Vuoden kuluttua tiivis samettinurmikko
Seuraavan vuoden kesällä nurmikko näytti tältä. Ihanan tuuhea ja tiheä! Tätä on siis lannoitettu ja kasteltu sekä leikattu säännöllisesti.
Kuivan hellekesän jälkeen
Tältä siirtonurmikko näytti nyt elokuun puolessa välissä. Pihakaivossa ei vesi riittänyt kasteluun, joten aika kellertäväksi nurmikko meni helteillä. Ja koska oli niin kuivaa, niin en raaskinut kaivaa siitä rikkaruohoja pois. Ruskeat palaset ovat männynkävyistä, joita oravat ovat pilkkoneet.
Nyt on siis aika kunnostaa tämä neljä vuotta vanha siirtonurmikko. Siitä oma postaus Siirtonurmikon kunnostus kuivan kesän jäljiltä Sarin puutarhat -blogissa. Siellä kun on enemmänkin puutarhan hoitoon liittyviä juttuja.
Edit – Biohiili pelasti nurmikon kuivana kesänä
Siirtonurmikko kesti erittäin kuivan kesän ilman kastelua, biohiilen ansiosta. Sitä siis laitettiin nurmikon kunnostuksessa talikolla tehtyihin reikiin pari vuotta sitten.