Mikä on haasteellista start-up rahoituksen hakemisessa
Start-up maailmassa perustajat ovat usein niin lumoutuneita omaan ideaansa ja myös usko siihen, on korkealla, että rahoituksen hakemiseen itse liiketoiminnalle, ei välttämättä ole paljon tehty suunnitelmia.
Rahoituksen hakeminen on kuitenkin yksi oleellisimmista aktiviteeteista, joita start-up yrittäjät tavallisesti joutuvat tekemään. Ja se on useimmiten jatkuva prosessi, sillä rahoituskierroksia on yleensä useampia. Siinä on tarve olla pitkäjänteinen, periksiantamaton ja uskoa omaan ideaansa. Suomalaista sisua tarvitaan.
Start-upeihin liittyy aina riski
Start-upit ovat yleisesti ottaen huomattavasti riskialttiimpia, kuin muut perinteiset businekset. Niillä ei ole pitkää historiaa, ei referenssejä eikä välttämättä paljonkaan todisteita tuloksista. Siksi sijoittajat ja myös pankit luotonannossaan, ovat usein hyvin varovaisia. Start-upiin sijoittaminen on aina riski. Rahat voidaan menettää kokonaan tai osittain, jotka start-upiin sijoitetaan. Kannattavuus ei ole mitenkään taattua.
Nopeat muutokset markkinaolosuhteissa ja epävarmuus, vaikuttavat usein merkittävästi start-upien kykyyn hankkia rahoitusta. Tuotto-odotusten lisäksi, sijoittajat haluavat nähdä, että yritys pystyy sopeutumaan joustavasti muuttuviin olosuhteisiin. Sen liiketoimintasuunnitelmaa pitää pystyä muokkaamaan voimakkaasti ja kestävästi erilaisissa markkinaolosuhteissa.
Kilpailu rahoituksessa
Start-upit kilpailevat keskenään rahoituksesta, mutta ne kilpailevat samalla myös suurten yritysten kanssa. Sijoittajat voivat sijoittaa suurten yritysten osakkeisiin, jotka toimivat vakiintuneemmin ja laajemmilla markkinoilla. Sijoittajilla on siis hyvin laaja valikoima vaihtoehtoja sijoittamiseen. Sijoittajat preferoivat yrityksiä, joilla on vahva ja osaava tiimi, selkeä liiketoimintamalli ja erityisesti suuret kasvuodotukset. Siten kilpailu rahoituksen hankkimisessa on aina ankaraa, ja vain harvat start-upit onnistuvat saamaan merkittäviä summia tukea alkuvaiheessa.
On toki sijoittajia, jotka saattavat ottaa isoja riskejä ja sijoittaa hyvinkin epävarmoihin start-up yrityksiin, mutta nämä ovat harvassa. Yleensä pitää olla takana jo jonkinlaisia onnistumisia ja näyttöjä.
Sijoittajat joutuvat odottamaan pitkään tuottojen saamista
Sellaiset sijoittajat, jotka ovat tottuneet sijoittamaan start-upeihin, ymmärtävät kyllä, että start-upien menestys voi viedä aikaa ja tuottoja voi joutua odottamaan vuosia. Se on pitkä prosessi. Monet sijoittajat haluavat siksi nähdä nopeaa tuottoa sijoitukselleen, ja se ei ole realismia start-upien kohdalla.
Sen vuoksi, monet start-upit ratkaisevat ongelman tekemällä epärealistisia laskelmia eksponentiaalisesta yrityksen ja tuottojen kasvusta, mikä ennen pitkää saattaa aiheuttaa närää sijoittajan taholta. Epärealistiset tuotto-odotukset kun eivät useinkaan kuitenkaan toteudu, ellei start-up ole todella poikkeuksellinen. Kasvu vaatii pitkän ajan ja siinä pitää olla kärsivällinen ja valmis kestämään pettymyksiä.
Start-upeja koskevat myös eri säännökset
Eri tyyppiset lait ja säädökset saattavat rajoittaa start-upien rahoituksen saantia, sillä ne saattavat rajoittaa myös yrityksen potentiaalista kasvua. Monet toimialat kuten teknologia- ja terveysalat, ovat nykyään sekä kansallisen, että EU lainsäädännön alaisia Suomessa ja siten , niillä toimivat start-upit voivat kohdata tiukkoja sääntelyvaatimuksia. Rahoituksen saaminen juuri näille aloille voi siksi olla joskus vaikeampaa, jos tuote ei ole todella tarkasti määritelty niche tuote, jota markkinoilla todella tarvitaan ja siihen kannattaa sijoittaa siitä huolimatta.
Start-upien rahoituksen saaminen voi olla haastavaa mutta palkitsevaa
Vaikka start-upien rahoitus on haastavaa, se on silti erittäin palkitsevaa molemmin puolin, kun siinä onnistutaan. Start-upit voivat tarjota osakkuusyrittäjyyttä, ottaa mukaan enkelisijoittajia, riskipääomasijoittajia tai ne voivat harkita jopa crowdfunding vaihtoehtoja perinteisten rahoitusmuotojen lisäksi.
Vaikka start-upien rahoitus voi olla haastavaa monista syistä, voivat perustajat navigoida kaikkien haasteiden läpi sisukkaasti. Siihen auttavat vahva liiketoimintasuunnitelma, selkeä visio ja strategia ja kyky sopeutua joustavasti markkinaolosuhteisiin. Rahoituksen hankkiminen voi olla haastava prosessi, mutta se ei ole kuitenkaan mahdotonta niille, jotka ovat oikeasti valmiita tekemään työtä ja osoittamaan potentiaalinsa.
Mitkä erottavat rahoituksia saavat start-upit muista
Sellaiset start-upit, jotka onnistuvat rahoituksen hakemisessa, erottuvat melkein aina samojen ominaisuuksien perusteella. Ne täyttävät ainakin seuraavat ehdot hyvin ja jopa ylittävät ne.
Niillä on vahva liiketoimintasuunnitelma. Kaikilla hyvin menestyvillä start-upeilla on hyvin tehty ja suunniteltu liiketoimintasuunnitelma, jossa on mukana yrityksen tavoitteet, markkinatilanteen kuvaus, kilpailukyvyn analyysi ja ansaintamallin kuvaus. Selkeä ja toisaalta myös realistinen suunnitelma auttaa sijoittajia ymmärtämään, kuinka yritys saavuttaa menestyksen ja kasvun.
Niillä on kokenut ja sitoutunut tiimi. Tiimi on usein se kaikkein ratkaisevin tekijä sijoittajille. Kaikki menestyvät start-upit koostuvat intohimoisista ja kokeneista tiimiläisistä, jotka osoittavat tarvittavat taidot liiketoiminnan johtamiseksi. Sijoittajat etsivät aina juuri sellaisia tiimejä, jotka osaavat hallita riskejä, pystyvät sopeutumaan muutoksiin ja pystyvät vaikeissa olosuhteissa viemään yritystä eteenpäin. Näiden lisäksi, start-upin tuotteelle täytyy olla kysyntää, niillä pitää olla selkeä myyntilupaus ja niiden pitää osata viestiä tehokkaasti. Start-up rahoituksen hakeminen on kuin slotti peliä pelaisi.