Chat GPT:n Julkaisija Open AI Muuttaa Maailmaa Uudella Videotekoälyllä
Tekoälyyn keskittyvä teknologian ala on kehittynyt hurjaa vauhtia muutamien viime vuoden aikana. Tekoälyteknologiat saavuttivat suuren suosion Open AI:n julkaistua Chat GPT:n, joka pystyy kirjoittamaan sujuvaa tekstiä. Alkuun tekoälyllä toimiva chattibotti puhui vain sujuvaa englantia, mutta nykyään sille voi keskustella myös suomeksi.
Nyt Open AI on julkaissut katsauksen tulevaan uuteen teknologiaansa. On selvää, että he pyrkivät tällä yhtä suureen suosioon kuin Chat GPT:n julkaisulla. Hype on suurta, mutta toisaalta niin on epäilykin.
Uusin yrityksen teknologia kohdistuu nimenomaa tekoälyllä luotuihin videoihin. Tekoälyteknologian nimi on Sora. Monet mediat ovat huomioineet tämän mahdollisen maailmaa muuttavan teknologian ja esimerkiksi Yle uutisoi asiasta.
Sora-tekoäly luo pelottavan aitoja videoita
Jos käyt vilkaisemassa Soralla tehtyjä esimerkkivideoita, näyttävät ne pelottavan aidoilta. Tekoälyteknologia tukee niin aidot videot kuin animaatiotkin. Videoissa voi näkyä ihmisiä, maisemia tai mitä tahansa. Sora muodostaa videoita käyttäjän sille antamasta videota kuvaavasta englanninkielisestä tekstistä. Videoita on jaettu esimerkiksi Twitterissä.
Totuus on, että jos Soralla onnistutaan oikeasti tekemään tämän tasoisia videoita, tulee se muuttamaan maailmaa. Moni ala tulisi hyötymään automaattisesti luotavista videoista. Esimerkiksi pelialalla internet casino -peleihin pystyttäisiin luomaan nopeasti aitoja videoita. Tai miltä kuulostaisi peli, jossa pelaaja näkee itsensä haluamissaan videokohtauksissa? Myös elokuva-ala ja mainonta hyötyisivät teknologiasta.
Voimme vain odottaa, mihin suuntaan tämä uusi teknologia lähtee. Sora on nyt turvallisuustarkistuksissa, joten normaalit käyttäjät joutuvat vielä odottamaan hyvän tovin ennen omien videoidensa luomista.
Teknologia-alalla useita epäilijöitä
Kannattaa kuitenkin huomioida, että Soran tekemien videoiden esimerkit ovat vasta yrityksen itsensä luomia ja Sora ei ole vielä saatavilla laajalle yleisölle. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että tekoälyteknologiat eivät toimikaan yhtä hyvin kuin alkujaan on luvattu. Toisaalta kuvia automaattisesti luovat tekoälyt ja teknologiat ovat jo nyt arkinen asia, eikä niistä ole pitkä matka videoiden luomiseen.
Jos kävit kurkkaamassa Soralla luotuja videoita, kannattaa niitä katsella muutaman kerran. Kiinnitä huomiota esimerkiksi eri asioiden kiinnityskohtiin. Kesken videon yllättäen ilmestyviin tai häviäviin asioihin. Sekä ihmisten aitouteen, kuten sormien lukumäärään. Nämä usein paljastavat videon olevan tekoälyllä tehty. Vaikka ensisilmäyksellä videot näyttävät aidoille, mitä pidempään niitä katsot, sitä enemmän alat usein nähdä keinotekoisia elementtejä.
Ongelmana on myös, kuten aina tekoälyn kanssa, eettiset kysymykset. Tekoälyn kouluttamiseen vaaditaan aina valtava määrä aitoa aineistoa. Soran tapauksessa tämä tarkoittaa aitoja videoita. Usein koulutusaineistoon ei ole pyydetty lupaa tekijöiltä. Ja vaikka lupa olisi, ei se silti selvennä tekoälyllä luodun videon oikeuksia ja eettisiä ongelmia.
Olemme vielä teknologia-alan murroksessa, jossa lait eivät ole pysyneet mukana. Kukaan ei ole 100% varma, kenelle kuuluvat oikeudet käyttää, omistaa ja tienata tekoälyllä tehdyillä medioilla. Tämä on ollut ongelma tekstin ja kuvien kanssa, joten luultavasti ongelmat jatkuvat myös videoita luotaessa.