Aloittelijan viljelylaatikko -toivepostaus
Tämän Aloittelijan viljelylaatikko -postauksen toivoja pyysi vinkkejä, miten saisi laitettua yhdessä lasten kanssa jotain syötävää kasvamaan pienelle pihalle? Vinkit pitää olla tosi helpot, joiden avulla onnistuu henkilö ”joka tappaa aina kaikki sisäkukat”. Tässä siis yksi ehdotus Aloittelijan viljelylaatikoksi.
Paljon multaa viljelylaatikkoon…
Riittävä multamäärä on kaiken a ja o! Jos käyttää lavakauluksia, niitä on hyvä olla ainakin kaksi päällekkäin. Siten kasvien juurille on riittävästi tilaa ja multa ei kuivu niin nopeasti. Mullaksi sopii puutarhaan tarkoitettu tavallinen pussimulta, esimerkiksi luomumultana. Uusi postaus Luomumulta pihalle ja sisälle.
Aurinkoon tai puolivarjoon…
Kaikki hedelmäkasvit ja marjakasvit vaativat suoraa auringonpaistetta. Lisäksi aurinkoisella paikalla on lämpimämpää.
Onneksi on kasveja, jotka kasvavat myös varjoisemmalla paikalla, kuten salaatti 🙂
Aloittelijan viljelylaatikko – kasvit…
Kasveja mietin tosi pitkään, sillä ongelmana tuntuu aloittelijoilla olevan auringonvalon määrän arviointi. Joten nämä kasvit menestyvät auringossa sekä varjoisemmallakin paikalla.
Mangoldia on näin värikkäänä ja siitä voi syödä lehdet ja varret pinaatin tapaan. Sitä myydään taimina ja siemeninä. Helppo ja varma kasvi.
Ruohosipuli on yllättävästi monen lapsen suosikki. Siitä on kiva käväistä ottamassa lehti suuhun pitkin kesää. Ruohosipuli kannattaa ostaa taimena. Se on helppo kasvattaa ja on monivuotinen.
Persilja on myös helppo ja ostaisin sen valmiina taimena, niin jo ekana vuonna on jotain syötävää. Persilja on kaksivuotinen eli talvehtii yhden talven.
Salaatit kylvetään siemenistä. Jos unohtaa kastella salaattia ja multa kuivuu, salaatista tulee tosi kitkerän makuista. Eli ei ehkä sittenkään aloittelijan kasvi, jos kastelu tuppaa unohtumaan 😉
Lehtikaalit ovat helppoja ja niitä myydään taimina. Ne voi myös kylvää siemenistä suoraan multaan. Alkukesällä voi ötökät syödä lehtiin reikiä, mutta se ei haittaa. Lehtikaali kasvattaa koko ajan lisää lehtiä latvasta. Satoa voi kerätä pakkasiin asti, jopa vielä joulukuussa. Myynnissä on vihreälehtisiä sekä tummalehtisiä lehtikaaleja.
Kuukausimansikka on lasten suuri suosikki! Se tekee koko kesän pieniä marjoja, auringossa. Sitä voisi laittaa ainakin yhden taimen kasvamaan, sillä se ikään kuin toimii havainnollistajana auringon paisteen määrästä. Jos se ei kuki eikä tee mansikoita, paikka on liian varjoinen.
Kukkia pitää olla aina, ja kehäkukka on niitä helpoimpia siemenistä kasvatettavia kukkia. Samalla se kertoo auringonvalon määrästä eli jos kehäkukka ei kuki lainkaan, paikka on aika varjoinen.
Esimerkki 120×80 cm viljelylaatikkoon, jota voi sitten muuttaa mieleisekseen:
- 1 lehtikaalin taimi
- 3 mangoldin tainta
- 5 kuukausimansikan tainta
- 3 persiljan tainta
- 1 ruohosipulin taimi
- pussi lehtisalaatin siemeniä
- pussi matalan kehäkukan siemeniä
Viljelylaatikon hoito…
Multaa kastellaan kun sen pinta näyttää kuivahtavalta. Kesähelteillä ainakin kerran päivässä.
Tavallista puutarhaan tarkoitettua lannoitetta, ehkä luomulannoitetta, annetaan noin kuukauden kuluttua istutuksesta eli heti heinäkuun alussa. Ja tietysti lannoitteen oman ohjeen mukaan. Se todennäköisesti riittää loppukesäksi.
Jos sääennuste on luvannut yöpakkasia, kasvien päälle voi laittaa kasvimaaharson. Yöpakkasia tulee usein vielä kesäkuun alussa!
Keväisin multaa kunnostetaan, siitä enemmän Viljelylaatikon mullan kunnostus -postauksessa.