Footer2015

Twitter Twitter Twitter print
28.4.2015
TEKSTI Alisa Kettunen

Vesi on kenties tärkeintä, mitä ihmisen hyvinvointi ja terveys vaativat. Veden ei turhaan sanota olevan se paras jano­juoma – koostuuhan yli puolet meidänkin elimistöstämme vedestä.

Ihmejuoma on maineensa veroinen: se muun muassa auttaa puhdistamaan kehoa ja pitää ihon kunnossa. Nesteen tarve on yksilöllistä, mutta vettä olisi hyvä juoda päivittäin noin 1,5–2 litraa, helteellä ja kuntoillessa enemmänkin. Puhtaan talousveden turvaamiseksi sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut vesihuoltolaitosten ja viranomaisten käyttöön Water Safety Plan -ohjelman, jolla voidaan tunnistaa veden laatua uhkaavat ongelmat ja korjata ne.

Puhdas vesi on myös ensiluokkainen ensiapu ihon pintavaurioissa. Juoksevalla vedellä puhdistetaan haavat, ja vesi toimii myös kivunlievittäjänä palovammoissa. Kesällä luonnonveteen on mukava pulahtaa, ja vesijuoksu ja uinti pitävät kropan kunnossa sekä mielen virkeänä. Vesiliikunta sopii lähes kaikille vauvasta vaariin, ja sitä myös hyödynnetään esimerkiksi alaraajojen ja selän kuntoutuksessa.

 

Lähteet: