Footer2015

THL:n taidekilpailun voitti Vesa-Pekka Rannikko

Valtion taideteostoimikunta julisti kesäkuussa 2013 kuudelle taiteilijalle kutsukilpailun taideteoksen hankkimiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päärakennukselle. Voittajaksi valittu Vesa-Pekka Rannikon Mycelium (sienirihmasto) -teos on kaksiosainen.

– Mycelium on ruostumattomasta teräksestä tehty verkkomainen veistos. Sen kolmiulotteinen osa sijoitetaan A-talon etupihalle ja laakea rihmasto-osa leviää uudisrakennuksen idän puoleiselle seinälle. Näiden voi kuvitella yhdistyvän A-talon alla. Teos on hyvin biologinen: elävä muoto, verkottuva ja yhdistävä, ylijohtaja Juhani Eskola kuvailee.

Eskola toimi THL:n edustajana, kun Valtion taideteostoimikunta päätti viime viikolla kilpailun voittajan. Eskolan lisäksi päätöstä tehtäessä konsultoitiin myös talon arkkitehtiä Kai Rajakaltiota.

Vesa-Pekka Rannikko on Valtion taideteostoimikunnan mukaan eräs tämän hetken nimekkäimpiä suomalaisia taiteiljoita. Hän esimerkiksi edusti Suomea vuoden 2011 Venetsian biennaalissa.

Toiselle sijalle kilpailussa sijoittui Anna-Lea Kopperin Terve ympäristö -teos.

– Kaikki kutsutut taiteilijat ovat eturivin monumenttitaiteilijoita, ja heiltä saadut kilpailuteokset olivat hyvin erilaisia; aina Hippokrateen huvimajasta etupihan kalliomuotoja esiintuovaan ympäristötaideteokseen ja traditionaalisesta reliefistä valoteokseen, Juhani Eskola kertoo.

– Voittajateos on eloisa, mutta kuitenkin selkeä ja jäntevä. Mielestäni se on sanomaltaan erittäin sopiva Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen, hän jatkaa.

Teksti: Saija Järvimäki

 

Esityskuvaa Vesa-Pekka Rannikon voittotyöstä.

 

Twitter Twitter Twitter print