Footer2015

Twitter Twitter Twitter print
16.10.2014
TEKSTI Selja Tiilikainen

Kurkku on kipeä, nenä vuotaa ja yskittää? Et ole yksin, sillä Suomessa sairastetaan arviolta 10–20 miljoonaa ­hengitystieinfektiota vuodessa. Flunssa eli nuhakuume on virus­peräinen infektio, jonka taustalla on yleisimmin rinovirus tai koronavirus. Muita yleisiä aiheuttajaviruksia ovat adeno-, parainfluenssa-, influenssa- ja RS-virukset. Rinovirus aloittaa­ flunssakauden jo elokuussa, josta aivastelu jatkuu koko kylmän­ kauden.

Nenä levittää flunssaa kaikkein tehokkaimmin. Siksi käsien pesu on yksi tärkeimmistä keinoista välttää taudin tarttuminen. Pinnat,­ kuten ovenkahvat ja lelut, voivat myös ­levittää joitakin taudinaiheuttajia. Niistäminen aiheuttaa tartuntavaaran kahden metrin säteelle. Flunssan välttämistä hankaloittaa myös se, että potilas levittää virusta jo ennen oireiden alkamista.

Vitamiineilla, kuten C-vitamiinilla voi nopeuttaa paranemista,­ mutta niilläkään flunssaa ei voi estää tarttumasta.­ ­Tunnollisen työntekijän voi olla vaikeaa jäädä kotiin sairastamaan, vaikka ihmiskontaktin välttäminen ­lienee tehokkain keino flunssan leviämisen estämiseksi. Lepo kuitenkin lyhentää ­taudin kestoa. 

 

Lähteet: 
Tartuntataudit Suomessa 2013. THL:n raportti 16/2014
Terveyskirjaston artikkelit Flunssa ja Nuhakuume, flunssa, www.terveyskirjasto.fi