Footer2015

Twitter Twitter Twitter print
24.8.2014
TEKSTI Selja Tiilikainen

Ihmisen on erittäin tärkeää rentoutua ja irrottautua arjesta toisinaan – ja mikäs olisi siihen parempi keino kuin loma. Vuoden 2005 vuosilomalaki suositteleekin jokaiselle kolmen viikon yhtäjaksoista lomaa. Suomessa Työterveyslaitos ja Tampereen yliopiston tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että loman tuottamat hyödyt haihtuvat noin kuukaudessa loman pituudesta riippumatta, mutta mitä mukavampaan työhön saa palata, sen helpompaa palautuminen on.

Lomalla ihminen muistaa, millaista on olla rentoutunut. Rentoa meininkiä kannattaa ylläpitää lomalta paluunkin jälkeen esimerkiksi tekemällä töitä rauhalliseen tahtiin ja antamalla ajatuksen välillä harhailla. Työterveyslaitoksen erikoistutkija Kirsi Aholan mukaan muutos vaatii aina psyykkistä energiaa, joten työaskareiden pariin kannattaa siirtyä rauhassa. Kiireisessäkin työssä maltti on valttia.

Lomalta paluu on myös hyvä sauma tarkistaa työyhteisön käytäntöjä ja töiden järjestämistä. Vanhat ristiriidat on hyvä jättää taakse, ja niiden myötä voi antaa tilaa uusille kehitys­ideoille.

 

Lähteet:
www.ttl.fi
Helsingin Sanomat 22.4.2014 ja 16.6.2014