Footer2015

Pysytkö pystyssä?

Twitter Twitter Twitter print
1.12.2015
TEKSTI Salla Salokanto

Tasapainoilu jalkakäytävän kantilla on yleensä lasten leikkiä, jolla harjoitetaan pystyssäpysymisen taitoa. Myös aikuisten kannattaa huolehtia tasapainon, liikkeenhallinnan ja motoristen taitojen ylläpidosta, sillä ne heikkenevät liikkumattomuuden tai iän myötä. Samalla tapaturmariski kasvaa. Onneksi motoriikkaa on helppo ylläpitää arjessa vain pienin muutoksin.

Avainasemassa on arjen monipuolinen liikunta. Jos matkat taittuvat nykyään pääosin kävellen ja autolla, pyöräily ja jopa potkulautailu töihin tai kauppaan haastavat kehoa uusilla tavoilla. Työtuoliin voi hankkia keskivartaloa aktivoivan istumatyynyn, ja kahvinkin voi välillä nauttia jumppapallolla istuen.

Oman tasapainonsa voi myös testata kätevästi alle minuutissa: seiso vain ilman kenkiä tasaisella alustalla ja kokeile, pystytkö seisomaan yhdellä jalalla 30 sekuntia ottamatta välissä tukea. Jos tämä ei onnistu, tasapainoon kannattaa kiinnittää huomiota. Jos harjoitus puolestaan on helppo, lisähaastetta saa sulkemalla silmät. Tasapainon treenaus vaatii tasapainoilua, joten säännöllisesti harjoitusta toistamalla tasapaino kehittyy ja tehtävä helpottuu.

Lähteet: 
Terveyskirjaston artikkeli 
Jarno Purtsin pro gradu: Motorinen oppiminen 55–78-vuotiailla 

 

Kysely

Syötkö työpaikkaruokalassa?