Footer2015

Muisti on rajallinen, mutta mielikuvitus ei

Twitter Twitter Twitter print
13.9.2016
TEKSTI Minna Rinne KUVAT IStock

Kesäloman jälkeen sen tulee aina todistaneeksi käytännössä: ihminen unohtaa nopeasti ja oppii hitaasti. Yhtäkkiä pitäisi kaivaa mielen sopukoista ovikoodit, pinkoodit, salasanat, hoito­vapaalta palanneen kollegan nimi, päättymätön todo-lista saati sen täydentäminen kaikella, mitä siihen pitäisi muistaa kirjoittaa.

Ihmisen muisti jaotellaan lyhytkestoiseen muistiin, työmuistiin ja pitkäkestoiseen muistiin. Näistä työmuisti on se osa muistijärjestelmää, jonka avulla sillä hetkellä tarvittavat asiat pysyvät mielessä. Työmuisti on kuin eräänlainen aivojen post-it-lappu, johon tiedot kirjataan vain tilapäisesti. Aivan kuten pienet muistilaput, on työmuistinkin tila rajallinen. Siksi meidän on keksittävä keinot siirtää asioita pitkäkestoiseen muistiin ja sieltä tarvittaessa takaisin työmuistiin.

Muistia voi onneksi kehittää, esimerkiksi tekemällä pohja­työt hyvin. Moni luettelee edelleenkin Väli-Amerikan maat oikeassa järjestyksessä tai saksan kielen sijapääte-litanian ­virheettömästi, kiitos kouluaikaisten muistisääntöjen. Ota vanha kikka takaisin käyttöön ja assosioi uudet muistettavat asiat johonkin, jonka jo muistat. Sijoita vaikka hankalan prosessin osat oman lähikaupan käytäville ja avot – muistat kuin ihmeen kaupalla.

Lähteet:
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/foniatria

Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim (2014): Miten muistia voi parantaa?

Kysely

Syötkö työpaikkaruokalassa?