Footer2015

Twitter Twitter Twitter print
Sähköinen resepti muuttuu pakolliseksi ja korvaa paperiset reseptit kokonaan vuoden 2017 alusta. Kelain-sovelluksella lääkärit pääsevät laatimaan reseptejä potilastietojärjestelmistä riippumatta.
13.12.2016
TEKSTI Tiina Puhakka ja Hilkka Miettinen

Kelain toimii yleisimmillä selaimilla

Kelainta voi käyttää yleisimmillä selaimilla eli Mozilla Firefoxilla, Internet Explorerilla, Safarilla ja Google Chromella. Tietokoneen käyttöjärjestelmänä pc-koneissa tulee olla Windows 7 tai uudempi ja Applen mac-koneissa OSX-Yosemite. Tietokoneen ei tarvitse olla uusi.

Paperi- ja puhelinreseptit vain poikkeustapauksissa

Paperi- ja puhelinreseptejä voi jatkossa käyttää ainoastaan häiriö- ja poikkeustapauksissa. Poikkeuksellisesti paperille kirjoitetut reseptit muutetaan sähköisiksi apteekeissa lääkkeen toimittamisen yhteydessä, jolloin lääkitystiedot tallentuvat potilaan tietoihin.

Selainpohjainen käyttöliittymä lääkäreille ja hammaslääkäreille

Kelain on Kelan toteuttama selainpohjainen käyttöliittymä, joka on otettu käyttöön syyskuussa 2016. Sovelluksen avulla itsenäisinä ammatinharjoittajina ja yksityiskäytössä reseptejä laativat lääkärit ja hammaslääkärit voivat laatia sähköisen reseptin. Kelain-palvelua voivat käyttää ammattioikeuden perusteella yli 20 000 laillistettua lääkäriä sekä yli 4 000 hammaslääkäriä.

Kelain ohjaa käyttöönotossa

Kelain-palvelun käyttöönoton ohjeessa kerrotaan yksityiskohtaisesti, miten eri vaiheissa toimitaan:

  • Kortinlukijaohjelmiston asennus
  • Rekisteröityminen Kelain-palveluun osoitteessa kelain.fi. Lääkäri syöttää tietonsa vain rekisteröityessä.
  • Reseptin kirjoittamisen vaihtoehdot, myös PKV-reseptien kirjoittaminen

Kelaimen kehittäminen jatkuu

Palautetta Kelaimesta toivotaan edelleen kehittämisen tueksi. Kelaimen kehittämisestä vastaa Kela. Vuonna 2017 mukaan saatavia toiminnallisuuksia ovat

  • Kelaimen mobiilikäyttö
  • reseptipalkkion periminen
  • ohjeistuksen selkeyttäminen
  • sekä Kelain organisaatioiden käyttöön

STM päättää käyttömaksuista

Kelain on sosiaali- ja terveysministeriön (STM) linjauksen mukaisesti maksullinen vuodesta 2017 alkaen. Maksut määrätään STM:n valmisteilla olevalla maksuasetuksella.

Kelaimen lisäksi kaksi tietojärjestelmän valmistajaa tarjoaa kaupallisia ratkaisuja sähköisen reseptin laatimiseksi ilman potilastietojärjestelmää. Kun reseptiä laaditaan Kelaimessa, varmistetaan lääkärin oikeus määrätä lääke aina varmennepalveluilla.

Lääkärien kokemuksia Kelaimesta

Kelan keräämien käyttäjäkokemusten mukaan reseptin teko Kelaimella koetaan helpoksi. Hieman hankalampina pidetään tarvittavia esivalmisteluja, kuten ammattikortin lukijaan ja rekisteröitymiseen liittyviä asioita. Kun nämä on saatu tehtyä, varsinainen käyttö sujuu mutkattomasti.

Potilaiden reseptinuusimispyyntöjen määrä on kasvanut viime vuosina ja uusimiset vievät suuren osan lääkärin työpäivästä. Kelaimen kautta uusintapyyntöjä ei kuitenkaan tule.

THL tukee muutoksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjannut Kelain-palvelun rakentamista ja huolehtinut samalla kansallisten määrittelyjen toteuttamisesta. THL järjestää yhdessä Kelan kanssa Kelaimen käyttöönottoa tukevia opastavia koulutuksia eri käyttäjäryhmille suomeksi ja ruotsiksi. Koulutukset videoidaan ja videotallenteet ja koulutusmateriaalit julkaistaan verkossa itseopiskelua varten. (Kanta-palveluihin liittyvät koulutukset löytyvät löytyvät THL:n sivuilta.

Kysely

Syötkö työpaikkaruokalassa?