Footer2015

Huomio vyötärölihavuuden ennaltaehkäisyyn

Twitter Twitter Twitter print
1.12.2015
TEKSTI Päivi Mäki, kehittämispäällikkö THL

Lihavuus on yksi merkittävimmistä kansanterveydellisistä ongelmista maassamme. Lihavuus lisää sairastavuutta muun muassa tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin sekä useisiin syöpätyyppeihin. Vyötärön ympärysmitta (cm) kuvaa keskivartalolle eli vatsaontelon alueelle ja sisäelimiin kertyvää rasvaa. Vatsaonteloon kertyvä rasva on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa kuin lantiolle ja reisiin kertyvä rasva ja siksi vaarallisempaa terveydelle.

Vyötärölihavuutta on tärkeää ennalta­ehkäistä, sillä jo kehittyneen lihavuuden hoito on usein vaikeaa. Terveellinen ruokavalio ja ruokarytmi, energian kulutusta vastaavat annoskoot sekä riittävä liikkuminen ovat lihavuuden ehkäisyn ja painonhallinnan kulmakiviä. 

Kunnissa ennaltaehkäisevät toimet tulisi kohdistaa erityisesti lapsiin ja nuoriin, sillä lihavuus lapsuudessa ja nuoruudessa ennustaa vahvasti lihavuutta myös aikuisiässä. Terveyden edistämisessä, lihavuuden ehkäisyssä ja hoidossa tarvitaan moniammatillista ja yhteistyötä. 

Terveydenhuollon palveluissa voidaan tehostaa elintapaneuvontaa, ylipainon ja lihavuuden tunnistamista kuten vyötärön ympäryksen mittaamista ja painon puheeksi ottamista sekä lihavuuden hoitoa Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. On tärkeää, että ihmisillä on mahdollisuus saada ohjausta, tukea ja kannustusta elintapamuutoksiin.

Kysely

Syötkö työpaikkaruokalassa?